Laman Xtive Utusan Malaysia - Artikel: LUKMAN ISMAIL

Masuk
Nama

Kata LaluanAnda bukan ahli xtive?
Klik disini untuk mendaftar.

Terlupa kata laluan?
Minta semula DISINI.
Muka Hadapan


Artikel: LUKMAN ISMAIL
Anwar kecewa Himpunan Shamsidar sejuk dingin
ORANG yang paling kecewa dengan Himpunan Shamsidar Sabtu lalu sudah pastilah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Sebagai "ibu" segala perhimpunan baik haram mahupun "halal" anjuran pembangkang sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), sudah pasti Anwar mengharapkan suatu impak yang besar kepada kedudukan kerajaan Barisan Nasional (BN).


Kerana kekasih majikan ditinggal pergi
SUTIMAH (bukan nama sebenar), 38,  sudah nekad untuk bekerja di Malaysia demi mengubah nasib keluarganya. Lagi pun wanita dari Jember, Jawa Timur itu begitu cemburu dengan jiran-jirannya yang sudah bekerja di sana sehingga mampu membina rumah besar dan anak-anak dapat bersekolah tanpa masalah kewangan.


Oh Amanat Haji Hadi....
"Saudara-saudara sekelian percayalah,
Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.P&P menerusi blog, media sosial... Kenapa tidak?

SUATU hari anak saya di tahun satu pulang dari sekolah telah meminta izin daripada ibunya untuk menggunakan komputer dan melayari internet. Katanya, dia mahu menyiapkan tugasan sekolah yang diberikan guru yang dimuatkan di dalam laman blog gurunya itu. Mulanya saya tidak percaya, tetapi apabila melihat sendiri anak saya tekun menyalin tugasan di skrin komputer menerusi blog guru berkenaan, saya sendiri kagum dengan inisiatif dan kreativiti guru tersebut.
Pekerja asing: Larangan patut diperluaskan ke hotel-hotel
TIADA lagi kelibat pekerja asing di restoran-restoran makanan segera di negara ini. Ia berikutan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet dan Pendatang Asing Tanpa Izin ke-11 yang tidak membenarkan pekerja asing digaji di restoran berkonsep sedemikian.


Selepas sampah, Selangor idam Syabas!
KERAJAAN Selangor di bawah pakatan pembangkang tidak putus-putus berusaha untuk memiliki Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas). Malah sejak awal pemerintahan kerajaan pimpinan 3P - PKR, Pas dan DAP itu, mereka sudah merancang untuk menguruskan sendiri bekalan air di Lembah Klang, dengan alasan ia kini diurus oleh syarikat milik kroni UMNO serta mengenakan caj yang tinggi terhadap pengguna.


Sukarnya nak mendidik pemandu kita...
SEMALAM Ahli-ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang sepakat mendesak kerajaan mengkaji semula pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bagi tujuan mengurangkan kadar kemalangan jalan raya. 
Waktu Solat
Iklan @ Utusan
Bancian Terkini
-
Percubaan
1
2
3


Lihat Keputusan
Iklan @ Utusan
Iklan @ Utusan
Facebook
Utusan Online on Facebook