Laman Xtive Utusan Malaysia - Artikel: Siti Mariam Md. Zain

Masuk
Nama

Kata LaluanAnda bukan ahli xtive?
Klik disini untuk mendaftar.

Terlupa kata laluan?
Minta semula DISINI.
Muka Hadapan


Artikel: Siti Mariam Md. Zain
Apabila kurang ajar menjadi `raja'
APA yang berlaku pada sambutan hari kemerdekaan negara baru-baru ini tidak 
pernah berlaku sebelum ini. Memijak gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib 
Tun Razak menggambarkan betapa nilai-nilai ketamadunan dan kesopanan  
golongan pendemonstrasi tersebut benar-benar berada pada tahap paling rendah.


Himpunan rakyat atau himpunan kesumat
ESOK, Sabtu dikhabarkan akan berlangsung satu perhimpunan anjuran pakatan pembangkang di ibu negara. Menurut Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan, perhimpunan tersebut merupakan fasa terakhir untuk pakatan pembangkang merampas Putrajaya dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).


Kajang penentu masa depan negara
CAKAP-CAKAP banyak pihak Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu jadi Perdana Menteri menerusi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang. Mereka percaya ini adalah peluang paling hampir untuk Anwar menjadikan cita-citanya itu satu kenyataan.Ke mana Melayu selepas PRU-13
MAHU tidak mahu, persoalan tentang nasib Melayu selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) perlu menjadi keutamaan sesiapa sahaja yang bergelar Melayu.


Kisah Perak gambaran Malaysia jika BN kalah
Kisah Perak sewajarnya dijadikan teladan oleh semua orang Melayu di negara ini. Perak merupakan contoh terbaik kerana landskap politik dan populasi penduduknya adalah berada paling dekat untuk menggambarkan wajah Malaysia.Melayu Oh Melayu...
BARU-BARU ini saya menerima satu `posting' di Facebook berkisar tentang `chatting' membabitkan empat pemimpin - Tun Dr. Mahathir, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.


Peluang terbaik akar umbi pilih pemimpin
ATURAN, kaedah serta syarat pemilihan UMNO yang mula diperkenalkan tahun ini pastinya akan menjadi titik tolak kepada masa depan parti keramat orang Melayu ini.


Relevan lagikah Pas?
HANYA kerana sayangkan Islam, Nasharudin Mat Isa "disingkirkan" dari Pas. Pelik 
memang pelik. Tetapi inilah realiti yang berlaku. Pas dikatakan semakin jauh 
tersasar daripada perjuangan asal apabila sanggup melakukan apa sahaja hanya 
kerana mahu berkuasa. Islam seolah-olah bukan lagi menjadi keutamaan kepada mereka.Selamatkah Islam di Malaysia?
ADA pengertian lebih besar sebenarnya boleh 'dibaca' di sebalik kenyataan seorang pemimpin muda daripada sebuah parti pembangkang baru-baru ini berhubung kedudukan Islam dan hala tujunya di negara yang kita cintai ini.


Tidur sebantal, mimpi lain-lain...
TIDUR sebantal tetapi mimpi lain-lain. Kesimpulan ini bukan baru diberikan oleh pemerhati politik tanah air kepada pakatan pembangkang. Ia bermula sejak awal parti-parti terbabit iaitu Pas, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjalinkan hubungan kerjasama lagi. Namun, ramai yang memandang sinis.


Wanita UMNO hilang arah
JIKA boleh dijadikan angka satu hingga 10 sebagai ukuran, mungkin ramai yang bersetuju bahawa untuk meletakkan pencapaian Wanita UMNO ditahap cukup makan iaitu lima pada ketika ini pun agak sukar. Malah ada di antara mereka tanpa teragak-agak mengatakan pergerakan yang pernah suatu ketika dahulu ini digeruni kawan dan lawan, hanya layak mendapat markah kurang daripada itu.
Waktu Solat
Iklan @ Utusan
Bancian Terkini
-
Percubaan
1
2
3


Lihat Keputusan
Iklan @ Utusan
Iklan @ Utusan
Facebook
Utusan Online on Facebook